EMV

Eindhovense Modelbouwvereniging

Anno 1937

De brug over de Maas

.... tussen Gennep en Veghel !


Deze pagina laat fotos zien van de bouw van de baan met als hoofdthema "Duitse Lijntje", een spoorverbinding tussen Boxtel en Gennep-Goch,Wesel in Duitsland. Verder worden daaraan toegevoegd een Limburgs landschap met de Domaniale Mijn in Kerkrade en tafels met spoor, natuur en industrie rond en tussen de stations Boxtel en Eindhoven. Dit alles wordt gebouwd in een hal van museumpark Best en is onderdeel van Bevrijdende Vleugels en Nationaal speelgoedmuseum Spelebos. De afbeelding hierboven laat het sporenplan zien. Dat er een en ander in de loop van de bouw veranderd is, blijkt wel uit het oorspronkelijke plan, waarvan de foto in de fotogalerij is opgenomen.

De EMV houdt ook een blog bij over de vorderingen van het modelbaanproject in de museumhal. U kunt deze blog, inclusief de reacties en commentaren, volgen op het forum van beneluxspoor.net.

Blog EMV modelspoorbaan »

en ook op YouTube zijn er filmpjes te vinden:

EMV Youtube kanaal

2022-06-01 Treinlift
De laatste maanden is er serieus voortgang gemaakt met de treinlift. Er was een treinlift, maar die is nooit in beweging gekomen. Een paar jaar geleden heeft Tino zijn stoute schoenen aangetrokken en besloten een nieuwe, door stappenmoteren aangestuurde versie te maken. Dit is een meerjaren project geweest en nadert nu zijn voltooing. De lift staat nu op zijn plaats bij wat wij 'station Goch' noemen en wordt opgenomen in het treinbesturingsprogramma TrainController.

Historie

In 2007 moest de Eindhovense Modelbouw Vereniging uitzien naar een nieuw onderkomen. Dat onderkomen is toen gevonden op de grens van Best met Son en Breugel. Aldaar op het museumpark "Bevrijdende Vleugels" heeft de EMV een hal van 600m2 betrokken. In 400M2 wordt gebouwd aan het project "Spoor op Vleugels", een weergave van; Zuidelijk Limburg, het Duits Lijntje en Eindhoven in de periode 1935-1965.

Na de eerste jaren bezig te zijn geweest met de inrichting van de hal, controleren van het halklimaat en het maken van de baantafels is augustus 2012 een start gemaakt met de daadwerkelijke bouw van de baan. Op 01 september 2012 is deze zelfs officieel door de Locoburgemeester van Eindhoven geopend tijdens het 75 jarig bestaan van de EMV.

Een jaar later ligt de rails op zijn plaats van de 1e fase (Gennep en Veghel aan het Duits Lijntje) en rijden daar de treinen reeds op. De baan voor de auto's wordt inmiddels gelegd en de daarvoor benodigde veerpont is in zijn afbouwfase beland. De scenery vordert langzaam maar zeker tot een tijds- en gebiedsgetrouwe weergave van de regio/plaatsen.

Een panoramabeeld van de 1e fase

In voornoemd draadje (c.q. blog) worden regelmatig bouwupdates geplaatst. Voor wie de baan en de voortgang van de bouw met eigen ogen wil komen bekijken is dat natuurlijk ook mogelijk. Leden van de club zijn op dinsdag en woensdag aanwezig in de hal. Onze hal is echter onderdeel van het museumpark, kijk dus even op http://www.wingsofliberation.nl/ of het museum zelf wel open is, maar voorlopig nog is de hal vrij toegankelijk, dus een bezoekje aan brasserie Het Boshuys valt goed te combineren met een wandeling naar onze hal, verder op het terrein. Kijk anders voor de ligging ook even op de 'Contact' pagina.

Gedurende de loop van het jaar zijn er speciale weekenden waarin we als vereniging open dagen houden. Elk jaar bij het begin van de museumperiode worden er open dagen gehouden (april), en een weekend in september, waarin de bevrijding van Eindhoven wordt gevierd (18 september) maken we gebruik van de mogelijkheid om niet alleen Spoor op Vleugels, maar ook onze modelbouwvereniging uitgebreid te presenteren aan het publiek.
Voorbereidende werkzaamheden voor de baan vinden plaats in het atelier, aangrenzend aan de ruimte voor Spoor op Vleugels. Daar hebben we de beschikking over geavanceerde apparatuur om met moderne technieken scenery voor te bereiden: huizen, gebouwen, seinen, alles wat maar mogelijk is met lasersnijders en 3D printers.
Deze computerondersteunde technieken staan in schril kontrast met het betere handwerk dat nodig is voor b.v. het maken van boompjes, het beschilderen van voorwerpen, het verouderen van gebouwen en treinen. Verder staat het atelier vol met allerlei materialen en is er een goed uitgeruste werkplaats.
De fotogallerij op deze pagina laat het een en ander zien, een indruk van de open dagen, het maken van een draaischijf, overwegslagbomen, wisselaandrijvingen, en het veredelde handwerk: een boompje.
De zijwanden van de tafels worden vrolijk beschilderd.
Om bepaalde gebouwen goed te kunnen maken, is speurwerk nodig om tot een goed computermodel te komen. Websites, archieven, beeldbanken, er moet van alles doorzocht worden om aan gegevens te komen. De foto van de spoorwegovergang en de voetgangersbrug bij station Eindhoven hangt b.v. in een Eindhovense eetgelegenheid tegenover de ingang van Heuvel Galerie.
Een enkele keer krijgen we ook de gelegenheid om de modelbouwvereniging via de traditionele media onder de aandacht te brengen (De krant, Studio-040). Uiteraard laten we dan ook graag de gang van zaken mbt. de bouw van de museumbaan zien.

Fotogalerij op deze pagina

Klik op een thumbnail om de grote foto te openen.

Klik op de foto:
rechterkant = volgende
linkerkant = vorige

Klik buiten de foto om terug te keren naar de pagina.


Fotoalbums

Op Google Foto's staan meer fotos:

EMV Foto album »

Fotogroep Acht kwam langs:

Bekijk hun fotos »

Fotograaf Wiek van Lieshout maakte deze foto's oktober 2019:

Bekijk Wiek's fotos »


Video

Video open dag 2010

EMV Youtube kanaal

Aanleg Bailey Brug bij Son


Links