EMV

Eindhovense Modelbouwvereniging

Anno 1937

Museumbaan: "Spoor op Vleugels" in H0

Marcel Verbruggen houdt een blog bij over de vorderingen van het modelbaanproject in de museumhal. U kunt deze blog, inclusief de reacties en commentaren, volgen op het forum van beneluxspoor.net.

Blog EMV modelspoorbaan »

Hier het eerste artikel in de serie.

In 2007 moest de Eindhovense Modelbouw Vereniging uitzien naar een nieuw onderkomen. Dat onderkomen is toen gevonden op de grens van Best met Son en Breugel. Aldaar op het museumpark "Bevrijdende Vleugels" heeft de EMV een hal van 600m2 betrokken. In 400M2 wordt gebouwd aan het project "Spoor op Vleugels", een weergave van; Zuidelijk Limburg, het Duits Lijntje en Eindhoven in de periode 1935-1965.

Na de eerste jaren bezig te zijn geweest met de inrichting van de hal, controleren van het halklimaat en het maken van de baantafels is augustus 2012 een start gemaakt met de daadwerkelijke bouw van de baan. Op 01 september 2012 is deze zelfs officieel door de Locoburgemeester van Eindhoven geopend tijdens het 75 jarig bestaan van de EMV.

Nu een jaar later ligt de rails op zijn plaats van de 1e fase (Gennep en Veghel aan het Duits Lijntje) en rijden daar de treinen reeds op. De baan voor de auto's wordt inmiddels gelegd en de daarvoor benodigde veerpont is in zijn afbouwfase beland. De scenery vordert langzaam maar zeker tot een tijds- en gebiedsgetrouwe weergave van de regio/plaatsen.

Een panoramabeeld van de 1e fase

In dit draadje zullen regelmatig bouwupdates worden geplaatst. Voor wie de baan met eigen ogen wil komen bekijken is dat ook mogelijk. Leden van de club zijn op dinsdag en woensdag aanwezig in de hal. Onze hal is echter onderdeel van het museumpark, kijk dus even op http://www.wingsofliberation.nl/ of het museum zelf wel open is.

Woningen Voorhoevepark

image

Het nabouwen op schaal van de woningen 'Voorhoevepark' is een van de deelprojecten van de museumbaan.
Met behulp van foto's en zoveel mogelijk andere informatie worden eerst 'bouwtekeningen' op schaal gemaakt. Deze dienen als uitgangspunt voor de lasersnijmachine. Middels lasersnijden worden de panelen gemaakt waarmee een 'modelwoning' kan worden samengesteld. Afwerking met dakgoten, pijpen, wand- en dakbekleding, schilderwerk, grind en tuinaanleg is daarna nog een hele uitdaging.

Bekijk de foto's »

Zelf boompjes maken

image

Regent het vandaag? Dan is dat een mooie gelegenheid om aan het werk te gaan en zelf modelbouwboompjes te maken. Het is leuk om te doen en het resultaat mag er zijn! Klik op de knop voor een volledige handleiding met foto's.

Zelf boompjes maken »

Inglenook Sidings

image Zin in een wiskundige puzzle? Los dan dit rangeervolgordeprobleem op met een lokomotief en vijf wagons op een rangeeremplacement met 2 wissels. Voor het oplossen van dit probleem is een handmatig te bedienen rangeeremplacement gemaakt.

Bekijk het project »

Veerpont over de Maas

Sinds enige tijd is er een geautomatiseerde veerpont over de Maas beschikbaar voor het autoverkeer:

DAF Hoofdgebouw

bouw DAF Hoofdgebouw

Dankzij de aanwas van nieuwe leden is realisatie van het hoofdgebouw begonnen...

Bekijk de bouw »

Station Best

Station Best

Veel leden zijn druk geweest om de maquette van Station Best uit de grond te stampen.

Bekijk de bouw »

"Kijken Spelen Leren en ... Maken"

Scholen Projekt

In de tweede helft van 2015 is de EMV gestart met het leveren van een bijdrage aan het technisch onderwijs op basisscholen in Best.

Bekijk deze aktiviteit »

De baan die van zolder kwam

Zolderbaan

Medio 2015 is onze hal verrijkt met een mooie baan. Na een zorgvuldige wederopbouw mag het resultaat er wezen.

Bekijk de baan »

Station Eindhoven

Station Eindhoven

EMV heeft in de periode van januari tot april 2016 deze maquette voor de expositie van Eindhoven in Beeld gebouwd.

Bekijk dit project »

Station Boxtel

Station Boxtel

In samenwerking met de Heemkundekring Boxtel bouwde de EMV een maquette van station Boxtel, zoals het er uit zag rond de jaren 50 van de vorige eeuw.

Bekijk dit project »

Projecten van leden

60 jaar modelbouw

image

Gerrit Volgers maakt natuurgetrouwe copieën van bestaande voertuigen. Bekijk hier een deel van zijn verzameling die over 60 jaar is opgebouwd.

Bekijk dit project »

Dumper ETF-240

image

Gerrit Volgers maakte ook dit model van de Dumper ETF-240. Een revolutionair ontwerp voor dagbouw mijnen voor o.a. kool, erts, koper, goud.

Bekijk dit project »

DAF-torpedo

image

Gebouwd door Harrie van Geffen. De torpedo is een bijzondere wagen, omdat er weinig rechte lijnen in deze cabine zijn. Dus moest ik daar een mal voor maken ...

Bekijk dit project »

Genneper watermolen

image

Richard Kriele maakte dit model van de oorspronkelijk dubbele graan- en oliemolen. Vanaf 1622 ook volmolen. Herbouwd in 1587, 1725, 1850 en 1963.

Bekijk dit project »

Langgevelboerderij

image

Richard Kriele. Het hoofdgebouw heeft een wolfdak van riet en oudHollandse pannen. Het metselwerk van de gevels is voorzien van een gepleisterde plint.

Bekijk dit project »

Pingzau baan

image

Wim Koopmans maakte een spoorbaan naar het voorbeeld van de Pingzau baan. Het traject loopt van Zell am See naar Krimml langs de rivier de Salzach.

Bekijk dit project »