EMV

Eindhovense Modelbouwvereniging

Anno 1937

'De baan die van zolder kwam'

Deze modelspoorbaan is een stylistisch opgezette digitaal bestuurde Marklin baan. De baan heeft op een grote zolder gestaan, maar om praktische redenen heeft de eigenaar naar een andere mogelijkheid gezocht om deze mooie baan een toekomst te geven. Onze vereniging had de mogelijkheid om deze baan onderdak te bieden. Verhuizing van een baan zo groot was niet eenvoudig en een rigoureuze zaagaktie moest eraan te pas komen om de baan te verplaatsen. De wederopbouw heeft diverse maanden gekost, maar is tot volle tevredenheid gelukt. De treinen 'snorren' weer vrolijk rond. De baan bestaat uit 2 min of meer gescheiden gedeeltes, waarbij het mogelijk is om van het ene naar het andere gedeelte over te steken. Een indruk van deze complexe baan is hier te zien:

Het is een genot om te zien hoe zorgvuldig alle houten konstrukties (met de hand) gemaakt zijn. Het trace is inmiddels ook gedigitaliseerd door Michiel. Nu de treinen weer rijden, is het tijd om nog wat scenery toe te voegen.Er wordt gedacht aan een stationsgebouw (niet onlogisch) en een weg met zelfrijdende (nee, nog geen Tesla-achtigen; gewoon DC-Car) voertuigen. Het schilderwerk is van onze eigen Karel (en weer nee, niet Appel en ook niet Mondriaan).

Inmiddels is de baan ook geautomatiseerd. Met het programma Traincontroller (Gold) was het een kwestie van een paar uur om de baan te tekenen. Via de Marklin 6050 interface kunnen alle seinen en wissels en locomotieven worden aangestuurd en kunnen sensoren via S88 worden uitgelezen.

Er zijn routes aangemaakt en de (6) treinen kunnen nu volautomatisch over de baan rijden, waarbij ze elkaars routes kunnen kruisen, maar waarbij TC de treinen en de seinen natuurlijk zodanig bestuurt dat er geen ongelukken gebeuren. In de testfase ging dat nog niet helemaal vlekkeloos, zoals op de foto's te zien is. Dat lag echter ook aan de leeftijd (20 jaar) van enkele wissels ... een schoonmaak en een drup olie hier en daar deed wonderen.

Klik op een thumbnail om de grote foto te openen.
Op de grote foto:
Klik op rechterkant = volgende
Klik op linkerkant = vorige
Klik buiten de foto om terug te keren naar de pagina.