EMV

Eindhovense Modelbouwvereniging

Anno 1937

Station Boxtel

image


PERSBERICHT: LEZING 'BOUWKUNST en MODELTECHNIEK 1 op 87; STATION BOXTEL'

In het kader van de lopende expositie '150 jaar spoor', houdt Michiel Zuidgeest op zondag 05 juli om 11:15 uur, in het MUBO een lezing over de bouw van het Station Boxtel in model 1: 87.

Michiel Zuidgeest (1975) doorliep in Boxtel de lagere en middelbare school, waar al vroeg zijn interesse voor bouwkunde en modelmaken bleek. Op het Jacob Roelands Lyceum maakte hij reeds opvallende werkstukken voor het vak handvaardigheid. Later kwam hij op die school terug om workshops Architectuur voor KV1 (zoals handvaardigheid inmiddels op het rooster staat) te geven. In zijn studie aan de Technische Universiteit Eindhoven vertaalde hij zijn eigen ontwerpen in presentatiemodellen voor de richting architectuur en stedenbouw. (Studie bouwkunde in specialisatie volkshuisvesting in Tilburg afgerond.)

Zijn lezing zal een aanvulling zijn op de lezing van Jos Mandos. Waar Jos vooral de historie van de historische stations op ware grootte besprak, met ondermeer 'Het Duitse lijntje', daar zal Michiel dieper ingaan in het tot stand komen van het schaalmodel. Het historisch station Boxtel, dat het pronkstuk genoemd mag worden van de huidige tentoonstelling in MUseum BOxtel.

Michiel is lid van de Eindhovense Modelbouw Vereniging, die voor het Museum 'Bevrijdende Vleugels' aan de Sonseweg 39 te Best, een hal van 500 vierkante meter met schaalmodellen volbouwen. De thema's zijn lokaalsporen in Brabant en de staatskolenmijnen in Limburg, van het tijdperk 1930 - 1960. Onder meer met de ontsporing van een Duitse pantsertrein op Nederlands grondgebied in mei 1940. Deze module werd in opdracht van het spoorwegmuseum te Utrecht gebouwd. De lezing zal ingaan op de bouwwijzen voor het maken van onder meer stations, in schaal 87x verkleind, met beeld, geluid en proefstukken.

Michiel Zuidgeest deed onder meer mee met modellen aan een ideeenprijsvraag, uitgeschreven door het Bosch Architectuur Initiatief, in aanloop van het Jeroen Bosch jaar in 's-Hertogenbosch. Als ingenieur werkte hij voor de Gemeenten Boxtel en ís-Hertogenbosch. Daarnaast ondersteunt Michiel de lokale Huurders Belangen Vereniging in het contact met woonstichting Sint Joseph.

De lezing begint om 11:15 uur en duurt ongeveer twee keer dertig minuten. Entree kost 3,50 euro, inclusief een bezoek aan de wisselexpositie over '150 jaar spoor in Boxtel' en/of de vaste expositie over de geschiedenis van Boxtel, op de eerste en tweede verdieping. Graag aanmelden via info@muboboxtel.nl of 06-16041898.


150 jaar station Boxtel. Maart 2015.

In samenwerking met de Heemkundekring Boxtel bouwt de EMV momenteel een maquette van station Boxtel, zoals het er uit zag rond de jaren 50 van de vorige eeuw. Deze maquette zal te zien zijn op de speciale feestdagen die de kring organiseert rond de verjaardag van 150 jaar treinverkeer tussen Boxtel en Tilburg. Daarna wordt de maquette onderdeel van 'Spoor op Vleugels' de grote modelspoorbaan de EMV realiseert in museum 'Gevleugelde Vrienden'.

Het project heeft zelfs aandacht gekregen in enkele lokale dagbladen.

Project station Boxtel in de kranten »

De maquette wordt gemaakt aan de hand van foto's die bewaard zijn gebleven uit die periode. Op basis van de foto's zijn door de maquette-bouwers bouwtekeningen gemaakt, plattegronden, diverse aanzichten en details. De AutoCAD tekeningen worden gebruikt voor het aansturen van de lasersnijder. Alle benodigde wanden en panelen worden zeer nauwkeurig op maat gesneden en worden voorzien van 'gravures' om bijvoorbeeld bakstenen te simuleren.

Elk muurpaneel wordt in 3D opgebouwd door het laseren en daarna samenvoegen van verschillende lagen, soms wel tot 5 lagen aan toe. Het gebruikte materiaal is hoofdzakelijk MDF plaat met diktes van van 1 tot 4 mm en karton van 0.4 tot 1 mm. Daarnaast zijn diverse andere materialen gebruikt, zoals plexiglas, ABS, berkentriplex.

Alle onderdelen worden gemaakt met een zeer grote mate van detail. Wellicht het mooiste voorbeeld van vergaande detaillering is de 'Pegasus', de gietijzeren steunbalken aan de pilaren van de perron-luifel. Ook is het model geheel van sfeervolle verlichting voorzien.

Tijdens de bouw heeft Omroep Dommelland video opnamen gemaakt en er een prachtige film van gemaakt. De film geeft een mooie indruk van het project en ook van enkele andere activiteiten van Modelbouwvereninging Eindhoven.

Hiernaast een aantal foto's.
Klik op een thumbnail om de grote foto te openen.
Op de grote foto:
Klik op rechterkant = volgende
Klik op linkerkant = vorige
Klik buiten de foto om terug te keren naar de pagina.