EMV

Eindhovense Modelbouwvereniging

Anno 1937

Projekt "Kijken, Spelen, Leren en .... Maken"

De Eindhovense Modelbouw Vereniging (EMV) is gestart met een ambitieus scholenproject voor leerlingen van het basisonderwijs. Onder de titel "Kijken, spelen, leren ... en maken" zullen leerlingen uit bovenbouwgroepen (10 - 12 jaar) een introductie krijgen in techniek, waarbij (spoor-)modelbouw als leermiddel wordt toegepast. Leerlingen van een viertal basisscholen uit de gemeente Best, onder de rook van Eindhoven, zullen in samenwerking met de EMV hun vaardigheden demonstreren tijdens de Dutch Technology Week 2016 .
Een onderdeel van het programma is het bedenken, voorbereiden, plannen én maken van een kijkkast-module per school. We hebben daarbij de maatvoering en normen van de BNLS modulebaan als uitgangspunt genomen en deze licht aangepast om eenvoudiger te kunnen transporteren. Het project zal ondersteund worden door onderwijsprofessionals, PABO studenten en ervaren modelbouwers in verschillende disciplines.

Veel meer fotos en informatie is te vinden via de volgende link: Bekijk het forum »

Hiernaast (of hieronder) zijn enkele foto's te zien.
Op de fotos is achtereenvolgens te zien een bezoek van de Immanuël school aan de EMV, een module 'in de maak', een foto die een indruk geeft hoe diverse modules aan elkaar gekoppeld zijn en een voorbeeld van hoe een module (in dit geval van de 'Britse Module Baan' - BMB) eruit zou kunnen zien. Klik op een thumbnail om de grote foto te openen.
Inmiddels zijn ook de andere basisscholen scholen langs geweest. De Klimboom groep was op 23 maart te gast, terwijl 's middags er al 2 enthousiaste scholieren van de BS Immanuël op de stoep stonden: Jasper en Jesse, een week later gevolgd door Pim en Wouter. Het museumweekend van 2-3 april was meteen een goede gelegenheid om de eerste werkstukken van de Immanuël school te laten zien: 2 huisjes op de modulebaan, speciaal opgezet voor dat weekend!
Inmiddels zijn ook Abel en Camiel op de woensdagmiddag aan de slag gegaan.
Begin mei: De Immanuël school is al zo ver dat we goed kunnen zien hoe hun stad eruit gaat zien in de diorama, terwijl ook de stratenplannen van de andere scholen al zichtbaar worden.
23 Mei: het is gelukt. De 4 modules staan opgesteld en de 4 hoeden zijn geplaatst. De treinen rijden, de draaimolen draait, de lantaarnpalen geven licht en de spoorweg is bijna geautomatiseerd. De Klimboom is vanmorgen met 2 klassen komen kijken. Volle bak dus bij Seats2Meet.

Het scholenproekt (KSLM) is inmiddels afgerond. De vier modules hebben tentoongesteld gestaan op de expositie 150 jaar Spoor in Best in het weekend van 9 en 10 juli 2016. Er was een prijs voor de groep die er het beste in was geslaagd de doelstellingen te halen. En de winnaar is basisschool Immanuël geworden. De daaraan verbonden prijs was een door de NS verzorgd bezoek aan het Spoorwegmuseum in Utrecht. Met enkele fotos van dit reisje sluiten we dan ook het projekt af.

Op de grote foto:
Klik op rechterkant = volgende
Klik op linkerkant = vorige
Klik buiten de foto om terug te keren naar de pagina.

Op Google Photo staan meer fotos:

EMV Kijken Spelen Leren en Maken foto Album

En dan hier het filmje over de opbouw en het uiteindelijke resultaat bij Seats2Meet in het kader van de Dutch Technology Week 2016:

EindrapportDe verantwoording voor het hele traject is als pdf beschikbaar.

In juli 2016 is er een artikel in 'De Modelbouwer' gepubliceerd:Kinderen Maken een Miniatuurstad (pdf)