EMV

Eindhovense Modelbouwvereniging

Anno 1937

Zelf boompjes maken

Het volgende gereedschap heb je nodig:

 • Scherp hobbymesje
 • Schaar
 • Zijkniptang
 • Bankschroef of kombinatietang
 • Handboormachientje, of een in snelheid regelbare accuschroefboor
 • Een haakschroef, of een omgebogen spijker.
 • Plastic bakje en plastic beker
 • Stukje karton van ongeveer 4cm breed, of een vierkant houtje van ongeveer 2cm dik met een sleuf
 • Haarkam

Deze materialen gebruiken we voor de boompjes:

 • Metalen bloembinddraad (dat is meestal al groen, of anders soepel metaaldraad)
 • Grof sisal- of henneptouw of (kokos)vezels uit een oude borstel of bezem
 • Houtlijm
 • Groene verf die te verdunnen is met water
 • Zaagsel (een bakje vol halen bij de zagerij van een bouwmarkt), of fijngemalen of gezeefd turfmolm.
 • Stukje piepschuim of golfkarton om je boompjes in te zetten

Voorbereidingen:

Takken van de boom

We hebben een handjevol stukjes touw nodig. Wikkel het touw om het kartonnetje, of om het latje met de gleuf, en snij het door zodat je stukjes van ongeveer 8cm hebt. Gewoon een boel stukjes afknippen met de schaar kan natuurlijk ook.

Leg de stukjes touw in een bakje. Overgiet het touw met heet water en laat een haf uurtje weken. Hierdoor gaat de draai uit het touw en het wordt meteen ook mooi schoon. Leg het touw op een krant om te drogen. Als het droog is, kam het dan met de haarkam uit. Dit haalt losse stukjes, korrels en vuil uit het touw en maakt het mooi los, dat werkt later makkelijker.

Bladeren van de boom

Het tweede wat we nodig hebben is bruin en groen strooisel. Voor bruin is gemalen of gezeefde turfmolm het gemakkelijkst. Voor groen nemen we het zaagsel en doen dit in een plastic bakje. Overgiet dit met (verdunde) groene verf en roer dit om. Blijf dit herhalen en probeer het zaagsel losjes te houden zodat het niet gaat klonteren. Als het mooi gelijkmatig groen is, strooi het dan uit over een krant om te laten drogen. Eventueel is dit strooisel ook kant en klaar te koop in een modelbouwhobbywinkel.

Maken van de boompjes:

Als alles droog is kunnen we beginnen met het maken van de boom. Knip een stuk metalen bloembinddraad af van ongeveer 30cm (of langer als je een hogere boom wilt maken). Vouw de draad in het midden dubbel. Draai de losse uiteinden een paar keer om elkaar. Klem dit gedraaide eind in de bankschroef, of laat iemand het vasthouden met een kombinatietang (je moet dan wel met z'n tweeen zijn).

Doe de haakschroef of de omgebogen spijker in de boor en haak hem in de vouw van het binddraad. Houd het binddraad nu strak. Nu komt het lastigste ... de touwvezels moeten tussen het binddraad geklemd worden. Doe er genoeg tussen, want je kunt makkelijk iets wegtrekken, maar je kunt moeilijk iets toevoegen, want dan valt alles er weer tussenuit! Probeer de vezels mooi gelijkmatig te verdelen over de hele lengte van de boom. Laat een paar cm vrij, dat wordt de stam van de boom.

Als het touw mooi verdeeld is gaan we draaien met de boor. Je krijgt nu een soort grote pijpreiniger. Hoe vaak je moet draaien moet je zelf bekijken, het hangt er van af wat je zelf het mooist vindt. Knip met de zijkniptang de draad door bij het haakje (die zit nu misschien te strak om zelf los te laten). De boom is nu in principe klaar, alleen ... hij is helemaal recht. Met de schaar knip je de vezels nu rondom in model, breed van onderen en smal van boven, dan lijkt het een spar.

We hebben nu een boom, mooi in model, maar ... hij is nog kaal en hij heeft nog geen kleur. Verdun een hoeveelheid houtlijm met water (50/50) in een plastic bekertje. Dompel de boom hier helemaal in. Als het bekertje te laag is, overgiet de boom dan boven een bakje. (De verdunde houtlijm kan je bewaren in een afsluitbare fles om later nog eens te gebruiken). Laat de boom goed uitlekken en tik de overtollige lijm eraf.

Hou de boom met lijm boven het bakje met groen strooisel en strooi dit gelijkmatig over de boom, aan alle kanten. Je kan hem ook door het strooisel rollen, maar de kans is dat je dan de stam verbuigt. Als je de boom iets natuurlijker wilt laten lijken, begin dan met bruin strooisel. Strooi dit over de onderkant, of mooier nog, maak eerst de hele boom bruin, laat drogen, en herhaal de behandeling met groen.

Om de stam dikker te maken kun je onverdunde houtlijm gebruiken die je rechtstreeks op de stam smeert. Eventueel meerdere lagen aanbrengen om de gewenste dikte te verkrijgen. Wel elke keer even laten drogen. De laatste keer bruin en/of groen strooisel op de nog natte stam aanbrengen. Klaar!

Veel succes!