EMV

Eindhovense Modelbouwvereniging

Anno 1937

De EMV... sinds 1937

De Eindhovense Modelbouwvereniging is in september 1937 opgericht door enkele Philipsmedewerkers, met het doel de modelbouw te bevorderen en binnen ieders bereik te brengen. Omdat speelgoed duur was, lag de nadruk op zelf bouwen, tegen zo laag mogelijke kosten. De Philips medewerkers konden voordelig aan materiaal komen en mochten gebruik maken van de faciliteiten van het bedrijf. Deze mogelijkheid wilden ze ook ter beschikking stellen van niet-Philips medewerkers en daarmee was de oprichting van de EMV een feit.

Oprichting NVM

In 1943 heeft de EMV mede de oprichting op van de Nederlandse Vereniging van Modelbouwers bewerkstelligd.

Image 1

Erepenning

In 2012 bij het 75 jarig bestaan van de vereniging is een Koninklijke Erepenning toegekend.

Huisvesting

De modelbouwers kwamen in het begin bij elkaar thuis om de modellen en problemen te bespreken. Later werden dat vaste clubdagen in de Philipsschouwburg. Toen de club daar moest vertrekken vond ze onderdak in een klooster en vervolgens in het Patronaatsgebouw 'Sancta Maria' aan de Kruisstraat, allen te Eindhoven. Ook daar moest de Modelbouwvereniging in 2008 wederom vertrekken. Nu is de EMV gehuisvest in een hangaar van het gecombineerde museum Spelebos en Bevrijdende Vleugels, een voormalig Militair Mobilisatie complex te Best.

Leden

Het ledenaantal groeide vanaf de opricchting gestaag, met als hoogtepunt de beginjaren '80, toen de vereniging zo'n 120 leden telde.

Seminars en Cursussen

Wanneer er behoefte aan is, wordt er van tijd tot tijd aandacht besteed aan speciale onderwerpen in de vorm van een cursus of seminar.

Seminars »

'Spoor op Vleugels'... dit is uniek!

Door de samenwerking met het gecombineerde museum "Spelebos" en "Bevrijdende Vleugels" bevindt de EMV zich in de unieke situatie dat in hal 10 van het museum (circa 15 x 40 m) een prachtige modelbaan gebouwd wordt. Alle voor modelbouw benodigde materialen en faciliteiten zijn hier aanwezig. Dit doet ieder modelbouwershart sneller kloppen. Het is erg leuk om als clublid hier deelgenoot van te kunnen zijn.

Onze EMV clubruimte

In dezelfde hal 10 bevindt zich ook onze clubruimte. We beschikken over een goed uitgeruste werkplaats met o.a. een lasersnijmachine en een 3D printer, een gereedschapsruimte en zagerij, een tiental werkplekken, een vergaderkamer, een keuken, en een opslagruimte.

Openingstijden

De spoorbaan en onze werkplaats zijn toegankelijk voor publiek op de volgende tijden:

Dinsdag 10:30-17:00 Bouwen aan de baan. Toegang via het museum.
Woensdag 10:30-17:00 De treinen rijden. Toegang via het museum.
Woensdag 19:30-22:30: Verenigingsavond. Toegang op afspraak.

Belangstelling, meer info, lid worden?

Nieuwe leden zijn altijd welkom. Er zijn veel facetten aan het realiseren van 'Spoor op Vleugels', treinen, auto's, houtbewerking, maquettebouw, landschap ontwerp, elektrotechniek, computertechniek ... alle kans dat u uw capaciteiten op de club kunt inzetten. Working on the chain gang , iets voor jou ??

Als je je buik ook vol hebt van een wereld die door draait of al dat talent dat Holland heeft en toch niet kunt of wilt dancen, kom dan eens naar de EMV. Leef je uit in electrotechniek, ontwerp en uitvoering, programmeren modelbouw m.b.v 3D- of laser printen door de modelbomen het bos niet meer zien, zet je baan weer op de rails. Bij ons geen gezeur van bladeren op de rails, we treinen gewoon door. Ga met je ov chipkaart terug in de tijd, VIERHONDERD vierkante meter Limburg en Brabant in miniatuur. Vet, om niet te zeggen cool. Bij gebleken geschiktheid zijn ook kantklossers van harte welkom. Dus wat let je, kom eens kijken op dinsdag of woensdag, we zijn er nagenoeg den ollinge dag !!


Meer info of afspraak maken »

De evenementencalender is te vinden in het mededelingenblad.