EMV

Eindhovense Modelbouwvereniging

Anno 1937

Seminars en Cursussen

Arduino

image

Afgelopen herfst zijn er enkele cursusdagen geweest om EMV-leden bij te spijkeren over de mogelijkheden van kleine microcontrollers, zoal de Arduino. Er was veel belangstelling bij de leden.

De Arduino is al enkele jaren zeer populair bij het willen kunnen controleren van electrisch besturbare functies (aktoren) en het uitlezen van sensoren. Zelf heb ik ze wel gebruikt bij van kleine besturingsprojektjes, maar vaak bleek de rekenkracht te beperkt, waardoor al gauw werd uitgeweken naar de Raspberry Pi. Desalniettemin, voor niet al te zware klussen is de Arduino -nieuwe leden van de Arduino familie zijn inmiddels ook voorzien van meer rekencapaciteit- zeer geschikt: veel funkties op een modelbaan zijn immers niet al te komplex. Spoor op Vleugels bijvoorbeeld gebruikt de Arduino voor het besturen van de transportband en ook voor de aansturing van de maquettes van zowel Station Eindhoven als Station Best.

Wie zelf aan de slag wil Arduino rond de treinbaan, DCC decoder- en S88 treindetectie software voor Arduino is beschikbaar via Ruud Boer of Cok Methorst. Arduino levert hetzelfde resultaat tegen nog geen 10% van de kosten van commerciele modules.

Docent: Ruud Boer Ruud's webite
Onderwerp: Arduino

Arduino ontwerp


Jelle

TrainController

image

Woensdag 8 juni een eerste kennismaking met TrainController. Ruud Boer geeft deze middag een inzicht in wat de mogelijkheden ervan zijn en aan het eind van deze middag hadden we een werkende simulatie van een baantje met wat wissels waarover 3 loks - al dan niet automatisch - zich een weg zochten. De deelnemers waren mede geinteresseerd naar dit besturingsprogramma door het gebruik ervan bij het scholenproject.

Hoewel zeker niet goedkoop, was het interessant ervan kennis te nemen vanwege de vele mogelijkheden en de grote flexibiliteit. Na deze middag volgen er hopelijk nog meer om er verder kennis mee te maken. Voor de duidelijkheid, TrainController focust zich op besturing en niet op het ontwerpen van een baan.

De volgende foto laat het gebruik van TrainController op de Dutch Technology Week zien:

Foto gebruik TrainController

Docent: Ruud Boer Ruud's webite
Programma: TrainController
Jelle