EMV

Eindhovense Modelbouwvereniging

Anno 1937

Sectie Limburg, met de Domaniale mijn uit Kerkrade


De EMV houdt ook een blog bij over de vorderingen van het modelbaanproject in de museumhal. U kunt deze blog, inclusief de reacties en commentaren, volgen op het forum van beneluxspoor.net.

Blog EMV modelspoorbaan »

Limburg

2024-01-31 Vandaag is ook voor het eerst de nieuwe electrische aansturing van Limburg getest. We gebruiken nu een extra Digitrax booster DB200+ met daarachter een korsluitbeveiliging (PM42) om de sectie Limburg apart te kunnen berijden, indien er problemen zijn in een ander deel van de baan. Aangezien er het afgelopen jaar weinig te rijden viel vanwege de vele werkzaamheden in het mijngebied, is het rondsturen van een stofzuiger- en poetstrein geen overbodige luxe.

2023-08-04 Mijnbouw vordert snel, het transport vanuit de mijnschachten naar de zeverij, de slikvijvers, de brikettenfabriek en de kolenlaadplaatsen is grotendeels gemaakt. Ruud heeft ontzettend veel getekend in 3D ontwerpen en vervolgens de gebouwen en andere onderdelen met de lasersnijder gesneden om door andere EMV leden in elkaar gezet te worden. Om het verfwerk en het verouderen maar niet te vergeten. Hier is een filmpje van de ontwerpen om e.e.a. te laten zien:
2023-04-17 De mijnschacht Nulland is 'opgeleverd' door Lex en heeft zijn plaats op het Limburgse mijngebied ingenomen. Het werk aan de slikvijvers is bijna klaar en de bijdrages van Jan en Ruud aan de kolentransportband zowel als de heen en weer rijdende kolentreintjes zijn, op wat details in de software na, klaar.
2023-03-01 Het aantal gebouwen groeit gestaag. Onze scenaristen hebben zich volledig gestort op het mijngebied Domaniale. Het treintje dat de steenkool naar de slikvijvers brengt, is bijna gemotoriseerd, en de bijbehorende baden zijn al nagenoeg af. De directeurswoning is ook af en heeft wat ludieke kijkgaten gekregen. De gebouwen zien er nogal wat 'schoon' uit, maar dat verandert zodra onze vuilspuiter zijn moment gaat pakken.
2022-09-16 De locloods staat op zijn plek.
2022-08-14 De smederij wordt ontworpen en is een beetje aangepast omdat we moeten woekeren met de ruimte en het niet altijd mogelijk is om gebouwen geheel in zijn oorspronkelijke vorm na te bouwen omdat we niet genoeg informatie daarover hebben. Het volgende filmpje geeft een 3D indruk:
Ook hebben we de verlaging van hoeve De Plei ongedaan gemaakt: het leek toch wat te onrealistisch om vanuit Noord-Limburg eerst omlaag te gaan om vervolgens weer te stijgen naar het niveau van de Domaniale Mijn.

2022-07-01 De paardestallen van de Domaniale zijn voltooid.

2022-06-01 Na de laatste(?) lock-down hebben diverse leden besloten de draad nu toch echt weer op te pakken en met grote voortvarendheid verdere invulling aan het mijngebied te geven. Tekeningen van gebouwen zijn 'gevonden' in het Regionaal Historisch Archief (Maastricht) en daarmee kunnen zowel de 3D tekenaars als de bouwers aan de slag. De lok-loods, de paardestallen, de loonuitgifte, de directeurswoning en diverse andere gebouwen zijn inmiddels voltooid of naderen dat punt. De mijnschacht wordt afgewerkt, de kompels kunnen al bijna onder de douche. Fotos daarvan staan op deze pagina.

Vanuit Mill groeit de scenery gestaag richting de Domaniale Mijn. Om het heuvellandschap van Limburg eer aan te doen, is er een plekje ingeruimd voor een statige hoeve met een binnenplaats. Daarvoor is een stuk van 100 x 100 cm van het tafelblad verlaagd. Hier een paar fotos van hoeve "De Plei" in Mechelen, gebouwd in 1740, en momenteel in gebruik als hotel:

en een sfeerindruk van lang geleden: Deze hoeve hebben we op het oog om als voorbeeld te dienen. Hans heeft er inmiddels zijn tanden in gezet, en na uitgebreid bestuderen van de foto's zijn eerst de afmetingen bepaald, en samen met enkele metingen ter plaatse heeft hij het 3D-ontwerp gemaakt dat nu wacht op realisatie.

Ook van een van de schachten van de Domaniale mijn - schacht Nuland - is inmiddels een 3D-ontwerp gemaakt door Lex en daar staat nu een eenvoudige mock-up van op de tafel zodat we de scenery eromheen alvast kunnen bedenken. De Gedachteniskapel voor de Mijnwerkers is voortvarend door Mike aangepakt en staat inmiddels te pronken op het stukje "Berg en Bos", gesitueerd naast de nog af te werken kolenbergen bij de Nuland.

Op de rand van de Domaniale Mijn aan de Nieuwstraat was destijds een rij huizen die we daar dan ook op schaal gaan namaken, en de rij beambtenwoningen is inmiddels geprint en geverfd. We zijn nog op zoek naar meer (foto)materiaal over dit terrein, maar b.v. de website www.gluckauf.nl heeft heel veel materiaal, zo ook de foto van die huizen en de paaltjes die in een bepaalde periode de grens met Duitsland aangaven!

Fotogalerij op deze pagina

Klik op een thumbnail om de grote foto te openen.

Klik op de foto:
rechterkant = volgende
linkerkant = vorige

Klik buiten de foto om terug te keren naar de pagina.


Fotoalbums

Op Google Foto's staan meer fotos:

EMV Foto album »


Links